Sangen om den røde rubin (Agnar Mykle, 1956)

De vrijheid van meningsuiting werd in de grondwet van alle Scandinavische landen verankerd. Een garantie dat niet aan censuur zou worden gedaan, bleek dit echter niet. Zoals in de meeste andere Europese landen was publieke moraliteit in het Scandinavië van de eerste helft van de twintigste eeuw erg belangrijk. Literaire stromingen als naturalisme en realisme waren een doorn in het oog.

Het boek Sangen om den røde rubin van de Noor Agnar Mykle raakte in 1956 gepubliceerd en was een verkoopsucces. Het werd echter alsnog in beslag genomen omwille van de pornografische inhoud. Uiteindelijk werden auteur én uitgever voor de rechtbank vrijgesproken. Na het voorval trok Mykle zich terug uit het publieke domein en stopte met schrijven.

Ook in Finland werd – drastisch – opgetreden tegen het boek. De Finse overheid beval de politie om alle kopieën van Sangen om den røde rubin te verbranden. Het ‘evenement’ nam 9 uur in beslag. Dergelijke ondernemingen hadden echter, zoals zo vaak, een averechts effect. Het boek werd steeds populairder.


Bibliografie

Bronnen

Mykle, Agnar. Sangen Om Den Røde Rubin: Roman. Oslo: Gyldendal, 1957.

Literatuur

Jones, Derek. Censorship: A World Encyclopedia. New York: Routledge, 2001.

Kantola, Janna. “Making Choices. Debatable Translations and Publication Policies of Finnish Cultural Magazines.” In A Cultutral History of the Avant-Garde in the Nordic Countries 1950-1975, uitgegeven door Tania Orum en Jesper Olsson, 336-48. Leiden: Brill, 2016.