Pan: ur löjtnant Thomas Glahns papper (Knut Hamsun, 1920)

Sommigen literairen zien Knut Hamsun (1859-1952) als de vader van de moderne literatuur, zelfs van de postmoderne literatuur. Hamsun was afkomstig van het arme Noorse platteland en had zichzelf geschoold. Hierdoor slaagde hij erin zijn eigen unieke stijl te ontwikkelen, los van de literaire conventies van die tijd. Hamsuns beste romans dateren uit de vroegste periode van zijn carrière met titels zoals Mysteries, Pan, Victoria en HongerHet latere werk is niet  meer zo innovatief als dat uit zijn beginperiode, toch krijgt hij in 1920 de Nobelprijs voor literatuur.

Ondanks deze literaire erkenning wordt Hamsun niet volledig tot het letterkundige establishment opgenomen. Eén en ander heeft ongetwijfeld te maken met zijn positie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hamsun betuigde openlijk zijn respect voor Hitler en was voorstander van het Nazi-marionettenregime in Noorwegen. Hoewel dit aspect van Hamsun een schaduw werpt op zijn boeken, mag zijn invloed als auteur niet onderschat of ontkend worden.

Bibliografie

Bronnen

Hamsun, Knut, en Ernst Lundquist. Pan: Ur Löjtnant Thomas Glahns Papper. Stockholm: Svenska andelsförlaget, 1920.

Literatuur

“The Nazi novelist you should read.” The Guardian. 10.09.2008. Geraadpleegd 14.09.2017. Https://www.theguardian.com/books/booksblog/2008/sep/10/knut.hamsun.nazi.

McAloon, Jonathan. “With Mysteries, Knut Hamsun rewrote the novel’s rules.” The Guardian. 06.01.2017. Geraadpleegd 14.09.2017. Https://www.theguardian.com/books/booksblog/2017/jan/06/with-mysteries-knut-hamsun-rewrote-the-novels-rules.