Olifanten hebben voorrang: reportage van een reis door Kongo (Emiel van Hemeldonck, 1954)

Emiel van Hemeldoncks Olifanten hebben Voorrang is een typisch voorbeeld van een Vlaamse Congo- roman. Als Vlaamse romanschrijver, vooral bekend van zijn roman De cleyne keyser uit 1943, waagde Van Hemeldonck zich ook aan reisverhalen.

Congo wordt in reisromans veelal afgeschilderd als het donkere niemandsland dat wacht op verovering. Er ligt een sterke nadruk op het ‘anders zijn’ van de Afrikanen: ze leven onhygiënisch en chaotisch. De Afrikanen en hun exotische omgeving fungeren slechts als decor voor het verhaal. Centraal staat het blanke hoofdpersonage dat zich volledig ontplooit tegen deze exotische achtergrond. De blanke krijgt de rol van de ‘ordescheppende’: hij moet  Afrika civiliseren met Westerse waarden en normen. Ook de cover en de titel van het boek tonen deze houding. Pas na de Tweede Wereldoorlog vond er een geleidelijke verandering plaats in de mentaliteit van het moederland België tegenover zijn kolonie Congo.

Bibliografie

Bronnen

Van Hemeldonck, Emiel. Olifanten Hebben Voorrang: Reportage Van Een Reis Door Kongo. Tielt: Lannoo, 1954.

Literatuur

De Ceulaer, J. “Hemeldonck, Emiel van.” In Schrijvers en dichters (dbnl biografieënproject I). Http://www.dbnl.org/tekst/bork001schr01_01/bork001schr01_01_0463.php.

Rogers, Koen en Patrick Wymeersch. “Gerard Walschap en de Vlaamse koloniale roman.” In Literatuur 3 (1986): 136-43.