Howl and Other Poems (Allen Ginsberg, 1956)

Toen hij vernam dat een van zijn beste vrienden opgenomen was in een psychiatrische instelling, schreef een zwaar geëmotioneerde Allen Ginsberg de bundel Howl and other poems. Een jaar na uitgave werden een vijfhondertal kopieën die op weg waren naar San Francisco in beslag genomen door de federale douane.  De bundel zou volstaan met ‘obscene inhoud waarvan je niet zou willen dat je kinderen ze ooit te zien kregen’ en was dus in strijd met de wet. Bijzonder problematisch vond men de verwijzingen naar seks en vulgaire woorden.

Er kwam een heel debat op gang. Onder meer Ferlinghetti, eigenaar van boekenwinkel City Lights Bookstore, verdedigde Ginsbergs gedichtenbundel die volgens hem een grote literaire waarde had. Nadat twee politieagenten undercover een kopie hadden gekocht van Howl and Other Poems in Ferlinghetti’s boekenwinkel, werd hij gearresteerd. Heel wat literatuurliefhebbers reageerden verontwaardigd. Ondanks de ‘vulgaire’ woorden was Howl een literair hoogstandje. Ondertussen werd de rechtszaak voorbereid, waarbij Howl in de navolging van heel wat andere literaire werken in de Amerikaanse geschiedenis werd vervolgd omwille van zijn erotisch getinte inhoud.

Ferlinghetti won de rechtszaak. Een van de argumenten die aangehaald werden, was dat de obsceniteiten niet in elk gedicht voorkwamen, maar wel bijdroegen aan de bundel in z’n geheel. De rechtszaak was een precedent en zorgde voor een bevrijding van de literaire wereld van de VS. Er vond als het ware een ‘bevrijding’ van erotiek in de literatuur plaats.


Bibliografie

Bronnen

Ginsberg, Allen. Howl and Other Poems. San Francisco: City lights, 1978.

Literatuur

Morgan,  Bill en Nancy J. Peters. Howl on Trial: The Battle for Free Expression. San Francisco: City Lights Books, 2006.

Rehlaender, Jamie L. “A Howl of Free Expression: the 1957 Howl Obscenity Trial and Sexual Liberation” Young Historians Conference Paper 1 (2015): 2-22.