Harry Potter and the Goblet of Fire (J.K. Rowling, 2000)

J.K. Rowlings Harry Potterreeks kent nog steeds veel succes. Toch zitten er enkele hobbels in dat parcours: in 2010 werd de schrijfster aangeklaagd voor plagiaat. Ze zou delen gekopieerd hebben uit Adrian Jacobs’ boek The Adventures of Willy the Wizard – No 1 Livid Land uit 1987. De nabestaanden van Adrian Jacobs beweerden dat hij de eerste was die met het ideeën kwam over een tovenaarsschool en gevangenis voor tovenaars. Daarnaast kwamen veel concepten en ideeën uit The Adventures of Willy the Wizard terug in Harry Potter and the Goblet of Fire. In beide boeken moet de tovenaar een opdracht oplossen die deel uitmaakt van een grote wedstrijd. De opdracht wordt telkens voltooid in een badkamer dankzij de hints van helpers. De plagiaatklacht was dus vooral gebaseerd op het plot van het verhaal, en niet noodzakelijk de woorden. In haar verdediging beweerde J.K. Rowling nog nooit van het Adrian Jacobs boek te hebben gehoord, waarop ze de zaak won.

Naast de plagiaatkwestie, had de Harry Potterreeks ook te maken met censuur, en dan vooral in de VS. Op 30 december 2001 leidde eerwaarde Jack Brock van de Christ Community Church de publieke verbranding van alle Potterboeken. De priester omschreef ze “a masterpiece of satanic deception”. Deze “holy bonfire” was een absoluut dieptepunt in hele reeks aan aanklachten in de VS, waarbij verschillende mensen de boekenreeks wilden laten verbannen. Volgens de conservatieve Christenen propageerde J.K. Rowling met de Harry Potter boeken tovenarij, occultisme, hekserij en satanisme.


Bibliografie

Bronnen

Rowling, J.K. Harry Potter and the Goblet of Fire. Londen: Bloomsbury, 2014.

Jacobs, Adrian. The adventures of Willy the wizard. No. 1. Londen: Bachman & Turner, 1987.

Literatuur

Sturcke, James. “Harry Potter plagiarism lawsuit could be billion-dollar case, says claimant.” The Guardian. 18.02.2010. Https://www.theguardian.com/books/2010/feb/18/harry-potter-jk-rowling-willy-wizard.

“J.K. Rowling vrijgesproken van plagiaat.” De Redactie. 08.01.2011. Http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/kunsten/1.938164.

De Rynck, Patrick. “Ken uw verboden klassieken! Top dertien van gecensureerde boeken door de eeuwen heen.” De Morgen. 27.12.2006.