1984 (George Orwell, 1948)

Sommigen betichten George Orwell van plagiaat. Zo komt het plot, de uitwerking van de centrale personages en het verloop van de roman 1984 sterk overeen met Zamjatins We uit 1924.  George Orwell kende het boek van Zamjatin:  hij schreef er een recensie over voor het magazine Tribune.

Hoewel bepaalde concepten in beide boeken voorkomen, zijn er ook duidelijke verschillen. Zo is Orwells uitgesproken visie op politiek, en meer specifiek het totalitarisme, duidelijk uniek. Ook de donkere en pessimistische toon is typisch voor 1984.  Wanneer is er sprake van (toegelaten) inspiratie? Wanneer wordt iets plagiaat? Bestaat er een schemerzone? En wordt de roman van George Orwell er minder goed door?

De romans van George Orwells werden ook gecensureerd. Aangezien zijn boeken (zowel1984 als Animal Farm) totalitaire regimes bekritiseren, was het in de eerste plaats de USSR die de romans op de zwarte lijst plaatste. De boeken werden lange tijd niet naar het Russisch vertaald noch gepubliceerd in de USSR.

Ook in de VS bleven de romans van George Orwell niet onbesproken. Gedurende de jaren 1965-82 stond 1984 in de top-5 van de dertig “most frequently challenged books”. De onzedelijkheid, de seksuele geladenheid en obsceniteit maakten het boek ongeschikt voor de jeugd. . Andere klachten hadden dan weer, vreemd genoeg, te maken met een vermeende communistische inhoud van het boek. Hoewel 1984 kritiek formuleert op totalitaire samenlevingen zoals de USSR, plaatste George Orwell volgens sommigen “communism in a favorable light”. De boeken werden door veel Amerikaanse bibliotheken niet aangekocht, verwijderd of in een gesloten kast geplaatst.


Bibliografie

Bronnen

Orwell, George. 1984: A Novel. 14th pr. New York: The New American Library, 1956.

Zamjatin, Evgenij. We. Repr. Harmondsworth: Penguin, 1983.

Orwell, George. Animal Farm. New York: Harcourt, Brace & World, 1954.

Literatuur

Owen, Paul. “1984 thoughtcrime? Does it matter that George Orwell pinched the plot?” The Guardian. 08.06.2009. Https://www.theguardian.com/books/booksblog/2009/jun/08/george-orwell-1984-zamyatin-we.

O’Leary, Catherine en Alberto Lázaro. Censorship across Borders: The Reception of English Literature in Twentieth-Century Europe. Newcastle: Cambridge Scholars Publishing, 2011.

Green, Jonathon en Nicholas J. Karolides. Encyclopedia of Censorship. New York: Infobase Publishing, 2014.