Sambo, ga je mee? (Leonard Roggeveen, 1939)

Leonard Roggeveen (1898-1959), Nederlands onderwijzer en jeugdauteur, publiceert in 1939 Sambo, ga je mee?. Net als Het Groote Negerboek  en De neger die wit wilde zijn is ook dit kinderboek een mooie illustratie van de koloniale stereotypen van die tijd.

In de openingscène gaat het als volgt:

Daar was eens een klein jongetje. En dat jongetje was een zwàrt jongetje. Ja, dat was natuurlijk een negerjongetje! En dat negerjongetje heette Sambo! Alléén maar Sambo! Een achternaam…. die had hij niet! Vind je dat vreemd? Ja, ik óók! Maar och….! Wat zal je dááraan doen….!
Sambo had een rood broekje aan. En ringen in zijn oren. En kralen om zijn hals. En óók om zijn benen. Andere kleren droeg Sambo niet. Dat is niet veel, hè? Maar Sambo was er tevreden mee! Negerjongetjes hebben meestal niet veel kleren aan! Dat zijn ze zo gewoon! [Pagina 3-5]

Het woord ‘neger’ is courant, en Sambo wordt voortdurend afgezet tegen Westerse gebruiken en gewoontes. Het jongetje is primitief, hij heeft geen achternaam en draagt amper kleren. Vandaag zouden we dit boek zonder meer als ‘fout’ omschrijven. In Roggeveens tijd werden kinderen op jonge leeftijd met de erin beschreven vooroordelen gesocialiseerd.

Bibliografie

Bronnen

Roggeveen, Leonard. Sambo, ga je mee? ‘s-Gravenhage: Van Goor, 1939.

Literatuur

Pieterse, Jan Nederveen. Wit over zwart. Beelden van Afrika en zwarten in de westerse populaire cultuur. Amsterdam: Koninklijk Instituut voor de Tropen, 1990.

Daalder, D.L. “Leonard Roggeveen.” In Jaarboek van de maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden, 1960-1961. Leiden: E.J. Brill, 1961.